Terwijl de wereld in Glasgow praat over het klimaat, is de tafeltennissport wellicht meer bezig met het nu dan de wat verdere toekomst. Zo blijkt althans als je kijkt naar de resultaten van de tweede verenigingsmonitor van eerder dit jaar.

Waar vorig jaar door 43% van de deelnemende clubs werd aangegeven dat niet aan duurzaamheid gewerkt wordt binnen de club, is dat gestegen naar 45%. Het percentage clubs met concrete plannen om te werken aan duurzaamheid, of die zelfs durven te zeggen dat zij een voorbeeld zijn, is gedaald van 11 naar 8%. Hoewel coronaperikelen de aandacht wellicht vestigen op de dagelijkse gang van zaken is corona maatschappelijk gezien juist vaak een aanleiding geweest om meer over duurzaamheid na te denken, En anders is het rapport van de IPCC (het klimaatpanel van de Verenigde Naties) dat in augustus uitkwam dat wel.

Tools en subsidies
Natuurlijk zijn er ook clubs die wel actief zijn. En gelukkig zijn er voor clubs steeds meer mogelijkheden voor subsidies en ondersteuning en per 10 november is daar weer een nieuwe Tool bijgekomen: Sport NL Groen.

De komst van de nieuwe tool Sport NL Groen maakt verduurzamen toegankelijk en rendabel voor alle sportclubs in Nederland. ‘Het is een mooi voorbeeld waarbij verschillende partijen de handen ineenslaan om verduurzaming in de sportsector te versnellen’, zo stellen de gezamenlijke partners van de Routekaart Verduurzaming Sport. Wil je weten hoe Sport NL Groen jouw sportclub kan helpen verduurzamen? Ga naar Sport NL Groen en bekijk hoe de tool werkt, wat je ermee kan en hoe verduurzaming bijdraagt aan een gezonde toekomst voor de sport.

Zo zie je meteen wat je verbruik is en wat de mogelijke besparingen zijn (cijfers van een echte club, geanonimiseerd). Nu nog iemand die bij de club het initiatief neemt!