Is de Nederlandse topsport honderd procent eerlijk of is ook in ons land de professionele sportbeoefening voor een deel onder invloed van matchfixers? De afgelopen jaren sijpelen steeds meer signalen door, dat er binnen bepaalde sporten wel degelijk iets aan de hand is. Voetbal, darten, basketbal en tennis zijn al aan bod gekomen. Zo zijn wedstrijden van darter Raymond van Barneveld, eredivisie voetbalclub Willem II, eredivisie basketbalclub Aris Leeuwarden onderzocht en zijn tennissers van het lagere professionele niveau betrokken geweest bij verdachte partijen.

Er is in Nederland nog niemand schuldig bevonden aan matchfixing, maar volgens de NOS-journalisten Ben Meindertsma en Guido van Gorp lijkt dat slechts een kwestie van tijd. Zij deden de afgelopen maanden onderzoek naar matchfixing in Nederland en kwamen tot onthutsende conclusies. Het duo sprak met sporters die zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing, matchfixers, club- en bondsbestuurders en justitie. Conclusie: matchfixing bestaat in Nederland, maar vooral op een lager niveau zoals zelfs bij jeugd voetbalwedstrijden.

Aantonen voor de rechter of sportbond is echter vreselijk moeilijk. Betrokkenen willen wel anoniem hun verhaal doen aan de media, maar weigeren voor sporttribunaal of burgerrechter het achterste van hun tong te laten zien. De KNVB heeft de wedstrijd NAC-Willem II (4-0) uit het eredivisieseizoen 2007/2008 na verdachte signalen grondig onderzocht. Maar er viel niets te bewijzen. De basketbalbond vond op haar beurt geen houvast rond een eredivisiewedstrijd in 2019 tussen Weert en Aris Leeuwarden, waarbij de Friese club naar verluidt zijn sportieve plicht niet al te serieus nam.

Aziatische gokmarkten
Waar heeft matchfixing mee te maken? Met sportieve gronden of gebeurt het meer op basis van financieel belang, gokken? Het lijkt met name gevoed door Aziatische gokmarkten waar ook bij Nederlandse sportwedstrijden op een laag niveau gegokt wordt. Soms gaat dat om bedragen tot een kwart miljoen dollar voor een eenvoudige juniorenwedstrijd. Meindertsma en Van Gorp ontdekten via een openhartige maar anonieme matchfixer, dat het gevaar in Nederland vooral op een lager niveau op de loer ligt.

De matchfixer: “In de Champions League of top van de eredivisie of in het toptennis maak je wedstrijdvervalsing nauwelijks mee. Die sporters worden allemaal uitstekend betaald. Het gaat vooral mis bij sporters die aan de onderkant bungelen. Bijvoorbeeld tennissers die in het internationale circuit actief zijn en al hun hoge reis- en verblijfkosten zelf moeten betalen. Het kost hen voortdurend meer geld om aan internationale toernooien mee te doen dan ze zelfs met een overwinning kunnen afdekken. Met matchfixing redden ze dat wel.”

NOC*NSF
Vanaf juli 2016 is NOC*NSF als eerste NOC toegetreden tot het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) van het IOC. Hiermee krijgen NOC*NSF en de bij haar aangesloten sportbonden toegang tot een netwerk van gegevens, zoals verdachte gokbewegingen en andere signalen die kunnen duiden op matchfixing en illegale weddenschappen van sporters op hun eigen competities. Tot op heden heeft NOC*NSF geen signalen uit dit systeem verkregen.

Maar er wordt in elk geval scherper dan ooit gelet op misstanden, maar tot ingrijpen is het nog niet gekomen. Ook omdat betrokkenen, die er uit willen stappen, richting officiële instanties zwijgen als het graf ondervonden de NOS-jongens Meindertsma en Van Gorp. “Sporters en matchfixers lopen een groot risico. Ze bewegen zich in een crimineel circuit en bovendien zijn hun handelingen strafbaar. Wanneer de bewijslast zich sluit kan je een behoorlijke straf verwachten.” Laag niveau of niet.

Wordt het erger en zo ja waarom neemt het toe? Ja, het aantal signalen wat onderzoekers krijgen, loopt op. Dat is te zien aan de gokcijfers in Azië en waardoor komt dat? Natuurlijk door internet. Steeds meer sportwedstrijden in Europa zijn ook in Azië via een live stream te volgen. De populariteit van Europese sportcompetities is daar heel groot en zeker competities waar men een vinger in de pap heeft. De ‘belchinees’ op de tribune is niet zomaar een verzonnen term.

Tafeltennis niet verdacht
Tafeltennis is zelfs bij verdachte bewegingen in het gokcircuit of in het geruchtencircuit nog nooit aan de orde gekomen. Ondanks de populariteit van de sport in met nam Azië staat tafeltennis ook niet in de top van de ranglijsten van sporten waar op gegokt wordt. Het lijkt allemaal vrij clean gezien de internationale geluiden rond de sport en zeker Nederlandse perikelen zij nog nooit benoemd. Het lijkt een uitdaging dat met zijn allen wel zo te houden.

Kijk voor informatie over matchfixing en de regels voor tafeltennis op onze speciale webpagina Matchfixing.