De Nederlandse dames kwamen donderdag dichtbij een stunt tegen Singapore en directe plaatsing voor de Olympische Spelen. In Gondomar (Portugal) werd met 2-3 verloren.

Het Nederlandse dubbel Li Jiao – Li Jie trapte af tegen Ye Lin en Mengyu Yu. Een spannende strijd volgde, waarin Nederland met 3-2 wist te winnen: 11-9 7-11 11-7 9-11 11-6. Een cruciale winst in de tactiek van het Nederlandse team.

Britt Eerland moest vervolgens in actie komen tegen Tianwei Feng. Ondanks goed speel bleek de Singaporese nummer 8 van de wereld met 3-0 te sterk: 11-9 11-6 11-8.

Li Jie trad aan tegen Yu Mengyu. Een wedstrijd die gewonnen moest worden. De eerste game ging naar Singapore, maar erger was dat Jie geblesseerd geraakt was aan het einde van de game. Een medische time out mocht helaas niet baten. Zij moest stoppen en kon niet meer verder.

Daarna was het aan Britt Eerland om Nederland in de wedstrijd te houden en daar slaagde zij geweldig in. Met 3-1 werd Ye Lin aan de kant geschoven: 11-8 8-11 11-6 11-7.

Li Jiao moest vervolgens proberen om Tianwei Feng te verrassen. De eerste game ging naar de Singaporese, maar Jiao kon goed meekomen (8-11). Dat bewees ze door de spannende tweede game met 15-13 te winnen. Helaas bleek Feng in de 3e en 4e game sterker.

Nederland was dichtbij een stunt, maar de blessure van Jie gooide roet in het eten. Desondanks lukt het alsnog om Singapore tot een 5-setter te dwingen.

Coach Marcel Kraa: “De opstelling pakte goed uit en we wonnen de tos. De tactiek was om te proberen het dubbelspel en de wedstrijd van Jie en de tweede wedstrijd van Britt te winnen. We begonnen met een heel goede dubbel. Britt had recent maar net verloren van Feng, maar vandaag was ze te sterk. Daarna was het aan Jie en Britt maar dan slaat het noodloot toe. Het was bijzonder jammer want dit was een uitstekende kans om met 3-1 van topland Singapore (WR 5e, red) te winnen dus dit is gewoon echt heel erg kl…..”

Li Jie lijkt een spierscheuring te hebben. Zij gaat naar het ziekenhuis maar ondanks een rustdag morgen is het waarschijnlijk einde toernooi voor haar. Zaterdag speelt Nederland tegen de verliezer van het duel Portugal-Hongarije in de kwartfinale. Daarna is nog tweemaal winst nodig om het laatste ticket voor Tokio te bemachtigen.