De dames van TeamNL zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. In de kwartfinale van de ‘ontsnappingsroute’ van het kwalificatietoernooi was gastland Portugal zaterdag met 3-2 te sterk voor Oranje.

Zonder Li Jie vervolgde Oranje de strijd om het laatste teamticket voor het teamtoernooi van de Olympische Spelen in Tokio. Ze was geblesseerd geraakt in de nipt verloren ontmoeting met Singapore, waardoor de dames met acht andere landen moesten vechten voor kwalificatie voor Tokio. Vervanger Kim Vermaas startte erg goed tegen Portugal, want samen met Li Jiao zette ze Oranje op het juiste spoor in deze kwartfinale: het dubbelduo versloeg Jieni Shao en Xue Luo met 3-0: 1-0 voor Nederland.

Li Jiao in goede vorm
Hierna ging Britt Eerland nipt ten onder tegen de op de wereldranglijst hooggeplaatste Yu Fu met 3-1, waardoor beide teams weer in balans waren. De inmiddels 47-jarige Li Jiao speelde tegen Singapore al erg goed en in de derde partij tegen Portugal was ze enorm goed in vorm tegen Xue Luo. Laatstgenoemde knokte zich na een achterstand én een blessurebehandeling echter goed terug in de wedstrijd, maar gelukkig won Jiao met 3-1, waardoor Oranje op 2-1 kwam.

Portugal draait de wedstrijd om
Na haar nederlaag tegen Yu Fu kreeg Britt Eerland een kans om zich te revancheren in de belangrijke vierde wedstrijd tegen Jieni Shao. De wedstrijd was spannend en verliep zeer gelijkopgaand. Britt pakte de leiding, maar kon deze goede start niet vervolgen met winst: Jieni Shao won met 1-3 en trok de stand gelijk in wedstrijden: 2-2.

De laatste en beslissende wedstrijd ging tussen Kim Vermaas en Yu Fu, de nummer 41 van de wereld. Vermaas speelde heel sterk in de dubbelwedstrijd, maar bleek niet opgewassen tegen Yu Fu, de ervaren Portugese die favoriet was in dit duel. Ze won met 3-0 en zo zit het teamtoernooi er helaas op voor Oranje.

Individueel gezien hebben onze leden van TeamNL nog wel een kans om zich te plaatsen voor Tokio. Er zijn nog twee individuele kwalificatietoernooien, namelijk in april in Rusland en in mei in Qatar. Daarnaast geldt de NOC*NSF eis van een plaats bij de eerste 16 op de ‘Olympische’ (twee per land) ranglijst per 1 juni.