Ronald Kramer (rechts) op werkbezoek in Kosovo.

Na een periode van maar liefst zeven jaar is Ronald Kramer per 16 september afgetreden als voorzitter van de Europese Tafeltennisbond (ETTU). Onze 66-jarige landgenoot blikt terug op deze lange periode en kijkt ook vooruit. ‘Ik ga mijn aandacht weer richten op de Nederlandse sport- en tafeltenniswereld.’

Na zeven jaar trouwe dienst verdien je een waardig afscheid, maar voor Ronald Kramer zat er vorige week niet meer in dan een etentje met overige bestuursleden van de ETTU. “Het diner vond plaats in Luxemburg en helaas moesten de Deense en Kroatische bestuursleden afzeggen vanwege de reisbeperkingen door corona”, zegt Ronald Kramer, die opgevolgd wordt door de Rus Igor Levitin. “Sowieso waren mijn laatste maanden als ETTU-voorzitter al bijzonder vanwege corona. Een periode van zeven jaar is al behoorlijk lang en misschien is dit juist wel een extra goed moment om het stokje over te geven.”

Ronald Kramer in Montreux.

Dubbelfunctie
Kramer werd in 2013 gekozen tot voorzitter en combineerde die job in zijn eerste periode met het voorzitterschap van de Nederlandse Tafeltennisbond. “Dat was een pittige periode want beide functies slokken veel tijd op”, zegt hij. “Bij de ETTU moest er toen behoorlijk wat puin geruimd worden. Er waren conflicten tussen de ETTU en de Internationale Tafeltennisbond (ITTF) en ook binnen de ETTU waren er issues tussen West- en Oost-Europese landen. Daarom besloot ik om in 2016 terug te treden bij de Nederlandse Tafeltennisbond. Hierdoor kon ik me in mijn tweede termijn focussen op één baan.”

Hoogtepunten
Die keuze pakte goed uit. Sowieso kon Kramer in zijn tweede periode als voorzitter meer genieten van de positieve ontwikkelingen van de ETTU, waar hij naar eigen zeggen veel energie van kreeg. “Onze financiën waren toen op orde, de introductie van het EK Onder-21 is een succes gebleken en de switch van een Top-12 naar een Top-16 toernooi is ook goed gegaan. Er staat nu jaarlijks een geweldig toernooi in Montreux. Ik ben trots op deze positieve ontwikkelingen, die ik zeker als hoogtepunten beschouw tijdens mijn voorzitterschap. Ook aan de Europese Spelen in Minsk 2019 heb ik actief kunnen bijdragen.”

Als voorzitter van de ETTU maakte Kramer tenminste zeker 30 uur in de week. Bovendien was hij al gauw 120 tot 160 dagen per jaar in het buitenland voor toernooien, congressen en werkbezoeken. “Ik ben de hele wereld over gereisd, heb fantastische events bezocht en een behoorlijk groot netwerk opgebouwd, daar ben ik dankbaar voor. De zeven jaren zijn voorbijgevlogen. Maar nu is het ‘time to move on’, zoals een IOC-lid mij schreef.”

Toekomst
Wat gaat Kramer nu precies doen? “Eerst even een paar maanden rust nemen. Ik heb vier kleinkinderen waar ik meer tijd mee wil doorbrengen. Ook neem ik me voor om wat meer aandacht te besteden aan de Nederlandse Tafeltennisbond. Als voorzitter van de ETTU moest ik mijn energie verdelen over 58 Europese bonden, dus daar had ik minder tijd voor.” Ziet Kramer een nieuwe functie binnen de Nederlandse Tafeltenniswereld zitten? “Er gebeuren mooie dingen, ik draag de NTTB een warm hart toe en ik blijf graag actief in de Nederlandse sportwereld, dus ik zeg daar niet bij voorbaat ‘nee’ tegen. Maar dat zal de toekomst uitwijzen. Volgend jaar zie ik wel verder.”