Op 13 december 2021 werd er een klankbordsessie georganiseerd met speelsters, trainers/begeleiders en bestuurders van clubs die uitkomen in de damescompetitie.
Tijdens deze nuttige en open bijeenkomst, waar ook twee hoofdbestuursleden aanwezig waren, hebben wij waardevolle input en feedback ontvangen waarmee we aan de slag zijn gegaan.

Indeling competitie
We hebben de mogelijkheden onderzocht om in de damescompetitie terug te gaan naar poules van 6. Binnen de bestaande regels en kaders is er een indeling tot stand gekomen die reeds gepubliceerd is (https://tafeltennis.nl/landelijke-competitie-via-nas/).
Ook in de toekomst zullen we streven naar een indeling met poules van 6 teams. Of dit altijd mogelijk is hangt af van een aantal factoren, waaronder het aantal opgegeven/aangemelde teams.

Er wordt nu een regulier uit en thuis programma gehanteerd, zonder play-off / play-down systeem.

De Eredivisie bestaat in het voorjaar opnieuw uit 8 teams. Een verzoek om dit nu al naar 6 terug te brengen is alleen mogelijk als twee teams vrijwillig afstand doen van hun recht op een plaats in de Eredivisie. De twee betrokken teams hebben elk met motiverende redenen aangegeven hiertoe niet bereid te zijn.

Promotie/degradatieregeling
Naar aanleiding van de wensen uit de klankbordsessie zijn we tot het volgende regelingen gekomen:
Eredivisie: nummers 1 t/m 4 spelen een halve finale play-off.
De winnaars spelen de finale om het voorjaarskampioenschap.
De winnaar van deze finale speelt tegen de najaarskampioen om de landstitel 2021-2022.
Nummers 5 t/m 8 spelen een halve finale play-down. De verliezers degraderen naar de 1e Divisie.
De winnaars spelen een finalewedstrijd, waarvan de winnaar zich handhaaft in de Eredivisie.
De verliezer van deze finale speelt een promotie-degradatiewedstrijd tegen de algeheel kampioen van de 1e Divisie.

1e Divisie: de nummers 1 van beide poules spelen een wedstrijd tegen elkaar.
De winnaar van deze wedstrijd speelt tegen de verliezer van de Eredivisie play-down finale om een plaats in de Eredivisie.
De nummers 5 van beide poules spelen tegen elkaar om 1 plaats in de 1e Divisie. De verliezer speelt een promotie-degradatiewedstrijd tegen de nummer 1 van de 2e Divisie.
Nummers 6 van beide poules degraderen naar de 2e Divisie

2e Divisie: de nummer 1 speelt een promotie/degradatieduel tegen de verliezer van het duel tussen de nummers 5 van de 1e Divisie om een plaats in de 1e Divisie
Bovenstaande regeling werkt toe naar een eredivisie met 6 teams in het najaar 2022, en ontneemt tevens niemand het recht op promotie. Dit is slechts verlegd naar een te spelen promotiewedstrijd als integraal onderdeel van de competitie.

Een en ander zal ook worden vermeld in het competitieboek, dat binnenkort gepubliceerd wordt.