Van 25 september tot en met 3 oktober vieren we de week van de scheidsrechter. Zij vervullen zeker op nationaal en internationaal topniveau een zeer belangrijke rol. We kunnen niet zonder hen. De NTTB wil deze week dan ook de inbreng van de scheidsrechters benadrukken en hen de lof toezwaaien, die ze verdienen. Deze week presenteren wij vijf van onze toppers. Hun verhalen zijn luchtig, leuk en inspirerend. Achtereenvolgens komen om de dag aan het woord Thijs van Veen, Ilse van den Berg, Christiaan Baks, Ina Wiekart en Jacques Teunissen. Van NK tot Olympische Spelen en van eredivisie tot een interland in Hannover met 5.500 toeschouwers. Thijs van Veen bijt het spits af. 

‘Niet het talent om als speler de top te halen maar wel in de arbitrage’

Thijs van Veen (71) op hogere leeftijd topscheidsrechter

Thijs van Veen is met zijn 71 jaar een van de meest ervaren internationale scheidsrechters van Nederland. Bovendien lid van de scheidsrechterscommissie én met olympische ervaring in zijn bagage. Hij was als scheidsrechter betrokken bij de Paralympics van Athene in 2004 en floot er zelfs een finale. Voor zover hij nog geen fan was van paratafeltennissers werd hij dat in twee weken Athene helemaal. “Geweldige topsporters met een aanstekelijke beleving. Ik heb als scheidsrechter trouwens nooit heel veel verschil ervaren in het leiden van paratafeltennissers en valide tafeltennissers. De dynamiek, de beleving, het tempo. Het zijn allemaal topsporters.”

Hij beschouwt de Spelen van Athene dan ook als het hoogtepunt van zijn toch al rijke carrière als scheidsrechter. Van Veen: “Zoiets maak je maar een keer in je leven mee. Als je als scheidsrechter begint, zijn de Spelen niet meteen je eerste doel. Daar denk je dan nog niet aan, maar dat komt later echt wel. En het maakte mij ook niet uit of het de valide Spelen of de Paralympics zou zijn. Het is beide het hoogst haalbare. Ik heb er ook van genoten.”

Wat hebt u nog meer voor bijzondere wedstrijden op uw cv als internationaal scheidsrechter?
“De Wereld Top Tien in Kaapstad met alle absolute toppers. Wedstrijden in zo goed als alle landen van Europa. EK’s in Denemarken en Duitsland, WK’s in Rotterdam en Eindhoven. Maar die Spelen in Athene koester ik wel als het meest bijzondere. Het is nu al zeventien jaar geleden, maar ik denk er nog wel eens aan. De sfeer, de magie, de sporters. Het was een unieke ervaring.”

Is er buiten die Spelen nog een wedstrijd, die een andere specifieke ervaring voor u opleverde?
“Jazeker. Een interland tussen Duitsland en Zweden in Hannover. Europese toplanden waar tafeltennis ook een hele grote sport is. Daar zaten 5.500 toeschouwers op de tribunes. Een geweldige ambiance. Dan geniet je als scheidsrechter ook extra. Daar doe je het voor. Maar ik herinner me ook nog andere wedstrijden in Duitsland. Ik heb vooral goede herinneringen aan Europa Cup wedstrijden bij Borussia Düsseldorf. Een Europese topclub en daar mag je dan met je neus bovenop zitten. Als tafeltennisliefhebber is dat goud waard.”

Genieten van het spelletje was in 1978 ook een van zijn beweegredenen om de scheidsrechterscursus te gaan volgen. Al snel kon hij daarna instappen op het Nederlandse topniveau. In 1990 verdiende Thijs van Veen zijn internationale ‘badge’, thans niveau SR5.
“Ik ben zelf ooit als tafeltennisser begonnen in Groningen. Heel erg talentvol was ik niet, maar ik hield en houd van de sport. Op mijn niveau moesten we bij wedstrijden vaak zelf scheidsrechteren en dat ben ik langzaam aan steeds leuker gaan vinden. Toen heb ik me aangemeld voor een cursus en zo ben ik er uiteindelijk ingestapt.”

In hoeverre is er helemaal uitgekomen wat u voor ogen had?
“Nou, als tafeltennisser had ik niet het talent om de top van Nederland te bereiken, maar als scheidsrechter wel. Dan is het wel duidelijk. Een zeer goede keuze dus. Het leek me in de beginjaren wel leuk om zelf op deze wijze topwedstrijden te beleven. Dat is alleen maar sterker geworden. Eerst zit je bovenop de top in Nederland, wat vaak ook Europese top was. Later maak je de wereldtop mee. Dat had ik als speler van zijn lang zal ze leven niet gehaald.”
“Het is echt genieten van de contacten met sporters en collega’s, de dynamiek van de sport en de sfeer. En dat kan ook nog op hogere leeftijd. Vijf jaar geleden was er nog een internationale leeftijdsgrens van 70 jaar, maar die is opgeheven. Ik ben nu 71 en krijg nog steeds uitnodigingen voor het buitenland. Dat is toch prachtig?”

De aanwas van jonge scheidsrechters laat wat te wensen over momenteel. Wat kan de bond doen om het vak te promoten?
“Spelers duidelijk maken hoe leuk het is om tot op hogere leeftijd deel uit te maken van de absolute top. En het kunnen genieten van de homogeniteit van de tafeltennissport. Waar je ook komt, er is altijd respect. Van de beste spelers tot jonge spelers die net komen kijken. Gekke dingen meegemaakt? Ja, natuurlijk zijn tafeltennissers het ook wel eens oneens met beslissingen, maar ik heb pas een keer bijna een batje tegen mijn hoofd gekregen en ook dat liep snel af met een sisser. Nee, voetbaltoestanden maken wij gelukkig niet mee.”

Hoe lang denkt u nog door te gaan?
“Ik heb een mooi en druk leven. Met vier kinderen en twee kleinzonen en een lange lijst aan activiteiten in het tafeltennis en samenleving. Daar ga ik mee door tot ik het fysiek of geestelijk niet meer aan kan. Ik speel nog steeds bij mijn vereniging Over ‘t Net in Amersfoort. Daarnaast ben ik lid van de scheidsrechterscommissie en opleidingscommissie, ik speel badminton, ben secretaris van de afdeling Midden van de NTTB, heb een bestuursfunctie in de Nederlandse Genealogische Vereniging (stamboomonderzoek), secretaris/penningmeester van de Tafeltennis Academie Amersfoort en lid van de Cliëntenraad van een verzorgingshuis. Nieuwe kabinetsinformateur? Nee, dat nog net niet.”

 

 Interesse in een opleiding? Meld je hier aan voor SR3 en voor SR4!