‘Scheidsrechters legende’ Piet van Egmond trok Christiaan Baks over de streep

‘Liever topscheidsrechter dan matige speler’

Christiaan Baks

Ook Christiaan Baks (41) heeft eerst als speler kennis gemaakt met tafeltennis. Hij is bij HTTC Houten in het heren 3 team nog steeds actief, maar meer dan de 3e-4e klasse zit er daar niet in. Hij is inmiddels ook SR4 scheidrechter en fluit de vaderlandse top en op uitnodiging een enkele wedstrijd in het buitenland. De internationale status, SR5, lonkt inmiddels met ver op de achtergrond zijn grote droom, de Olympische Spelen.

Christiaan: “Ik wilde altijd graag in het tafeltennis met het eigen team de top halen, maar dat lukte niet. Gewoon niet goed genoeg. Toen heb ik de focus verlegd naar het scheidsrechtersvak. En ook daar wil je het hoogst haalbare bereiken. De kans het daar wel te kunnen maken, is voor mij intussen vele malen groter dan als actief speler. En nu denk ik zelfs ‘liever topscheidsrechter dan matige speler’. Ik sta op de drempel om internationaal scheidsrechter te worden. Zonder corona crisis was dat mogelijk al gelukt. Ik heb intussen voldoende ervaring, maar moet nog een toelatingsexamen doen. In het Engels. Ik wacht nu met smart op de uitnodiging.”

Wie of wat heeft jou uiteindelijk gemotiveerd om je aan te melden voor de opleiding?
“Ik maakte tijdens een bijeenkomst een pleidooi van Piet van Egmond voor het scheidsrechtersvak mee. Hij was zo ontzettend enthousiast en kon er zo mooi over vertellen, dat het mij stimuleerde het toch eens serieus te overwegen. Ik was tot dat moment alleen als gelegenheid scheidsrechter bij gesprongen bij eigen wedstrijden en vond dat wel leuk. Maar officieel arbiter? Nee, dat was nog niet bij mij opgekomen.”

Hoe is het daarna verder gegaan?
“Ik meldde me aan voor de SR3 opleiding, was anderhalf jaar SR3 scheidsrechter en stoomde meteen door naar SR4. Toen werd het pas echt leuk. Mooie toernooien leiden met veel publiek. Dat gaf al een kick. Vervolgens kreeg ik ook uitnodigingen voor buitenlandse wedstrijden met Nederlandse SR5 scheidsrechters. Mijn eerste was in Duitsland. Een hele belevenis. Vlak voor het begin van de corona crisis was ik uitgenodigd voor de open Finse kampioenschappen. Daar heb ik een kwartfinale mogen leiden. Geweldige ervaring.”

Maar als SR4 ben je natuurlijk het meeste in eigen land actief. Hoe verliep dat?
“Met een collega was ik eens betrokken bij de halve finale van de eredivisie in een volle zaal in Veenendaal. Echt kippenvel. Toen ontdekte ik, dat je als scheidsrechter dik onderdeel vormt van een topevenement. Dat versterkte mijn motivatie voor waar ik al mee bezig was. Het werd steeds leuker. Ook in sociaal opzicht. Contacten met de spelers, met coaches en vooral met collega scheidsrechters. Veel respect voor elkaar, veel aandacht voor elkaar, sportiviteit van hoog niveau en zeer aangenaam contact. Wat je achter de schermen ervaart, is heel warm, stimulerend en prettig.”

Wanneer dook de olympische droom op?
“Ik had als speler al snel in de gaten, dat de top voor mij niet bereikbaar was. Zo reëel was ik wel over mijn eigen sportieve mogelijkheden, maar gaandeweg werd mij meer en meer duidelijk, dat de Olympische Spelen als scheidsrechter meer tot de mogelijkheden behoort dan als speler.  Natuurlijk gaat niet iedere Nederlandse internationale scheidsrechter naar de Spelen, maar als je inmiddels SR5 bent, maak je deel uit van een relatief kleine groep, dus worden jouw kansen groter. En je mag altijd dromen toch?”
“Ik moet wel eerst de SR5 status bereiken en zit met smart op een uitnodiging te wachten voor de toets. De ervaring heb ik al, nu de toewijzing nog. Dat gaat echt wel komen. Daarna weer verder dromen van de Spelen? Ja natuurlijk, maar het is niet iets, wat mijn hele beleving rond het tafeltennis beheerst, Ik geniet nog steeds van zelf spelen bij HTTC en het leiden van wedstrijden op nationaal topniveau en als het daar uiteindelijk bij blijft, koester ik ook dat. Het bevalt momenteel echt heel goed. Dit is een zeer dynamische en onderschatte kant van tafeltennis.”

 

 

Ook een opleiding tot scheidsrechter doen? Klik hier!