Wil je als club nieuwe verlichting aanschaffen, de kantine moderniseren of een nieuwe vloer aanleggen? Klop dan eens met een goed idee aan bij de Fondsbeheercommissie van de Tafeltennisbond. Zij steunen namelijk doordachte plannen met fikse bedragen tegen een aantrekkelijk rentetarief.

Clubs kunnen maximaal tienduizend euro lenen van de fondsbeheercommissie van de NTTB. Dat bedrag kan over een periode van uiterlijk tien jaar worden terugbetaald en er zit slechts één procent rente op het bedrag. “De fondsbeheercommissie is er speciaal om clubs te helpen die hun accommodatie willen aanpakken”, zegt voorzitter Jacques Derksen. “Als ze mooie plannen hebben, staan we als commissie klaar om ze te adviseren en dus financieel te ondersteunen. Het is veel voordeliger om dat via ons te doen dan via banken of allerlei partijen, gezien onze hulp en het aantrekkelijke rentetarief.”

Innovatieplannen
De fondsbeheercommissie bestaat al 28 jaar en wordt naast Derksen vertegenwoordigd door Ad Bouwman, Peter van Mil en Edgar Verkooijen. In de gehele historie van de commissie hebben ze in totaal 57 verschillende clubs ondersteund met innovatieplannen. De meeste aanvragen die binnenkomen hebben betrekking op nieuwe zaalverlichting, nieuwe vloeren of een algemene onderhoudsbeurt voor een clubkantine. Een plan wordt niet zomaar goedgekeurd. “Als commissie voeren we eerst een financiële screening uit bij de vereniging waar we mee praten. Bovendien moet het clubbestuur tijdens een algemene ledenvergadering toestemming hebben gekregen voor de onderhandeling”, legt Derksen uit.

Foto’s voor en na de verbouwing bij Tafeltennisvereniging Westerzicht, dat een beroep deed op de Fondsbeheercommissie.

Er zijn meer regels. De fondsbeheercommissie is er alleen voor tafeltennisgerelateerde zaken. Een plan indienen voor bijvoorbeeld nieuwe geluidsboxen wordt dus niet opgepakt. Clubs mogen geen dubbele leningen aanvragen en in principe worden verenigingen altijd ondersteund met geld. Soms maakt de fondsbeheercommissie een uitzondering. “Een paar jaar gelden hebben we Almere United geholpen bij de oprichting van die club. Wij schoten de betaling van nieuwe tafeltennistafels aan hen voor, het was dus een soort dienst in natura.”

Meer clubs
Derksen is al bijna 25 jaar voorzitter van de commissie. Hij en zijn commissieleden vinden het altijd weer leuk om verenigingen te ondersteunen. Met veel plezier steken ze veel energie in het behandelen en analyseren van de aanvragen. Ook het adviseren van clubs geeft hen voldoening. Op dit moment doet de commissie zaken met twintig clubs en als het aan Derksen en de andere commissieleden ligt, melden nieuwe clubs zich ook snel. “We hopen dat meer clubs bij ons aankloppen. We hebben namelijk liever dat het geld bij clubs ingezet wordt, dan dat het bij ons op de rekening staat.”

Het gebouw van TTV Westerzicht voor en na de verbouwing, met dank aan de Fondsbeheercommissie.

Dit was een artikel in de rubriek ‘Vrijwilligers aan het woord’, waarin de Tafeltennisbond aandacht schenkt aan de onmisbare krachten binnen onze bond. Wil je ook iemand nomineren? Stuur dan een mail naar media@tafeltennis.nl.